Wat is jouw liefdestaal?

Gepubliceerd op 15 februari 2023 om 12:55

Valentijn is net achter de rug. Een dag die vele koppels samen vieren door elkaar  extra aandacht te geven, uit eten te gaan of het gezellig te maken. Voor anderen is dit dan weer een dag die ze minder graag zien komen. Het motto van velen is dat de liefde elke dag zou moeten gevierd worden. Daar zit zeker een waarheid in, maar hoe doe je dit concreet? Het is natuurlijk niet haalbaar om elke dag je liefde te verklaren aan de andere met toeters en bellen. Het zit ‘m dan ook in de kleine dingen...

Misschien hoorde je ooit al over ‘liefdestalen’ of ‘love languages’. Dit zijn de manieren waarop we onze liefde uiten of tonen aan de andere. De grondlegger van deze theorie is Gary Chapman, een Amerikaans relatietherapeut. Volgens zijn theorie zijn er vijf grote liefdestalen te onderscheiden:

 

1. Positieve woorden

Als jij deze liefdestaal spreekt, dan wordt je zelf heel blij van de lieve woorden die je partner jou toefluistert. ‘Ik hou van jou’ en complimentjes krijgen zijn hier voorbeelden van. Je vindt het ook fijn om deze zaken zelf uit te spreken tegen je partner. Een belediging kan je erg lang bijblijven.

 

2. Tijd en aandacht

Je brengt het liefst van al ‘we-time’ met je partner door. Geen woorden, maar tonen dat je iemand graag ziet door deze persoon veel aandacht te geven en tijd door te brengen, vind je erg belangrijk. Wanneer je partner tijdens jullie momentjes de gsm te vaak bovenhaalt kan je dit ook als kwetsend of ongeïnteresseerd ervaren.

 

3. Cadeautjes geven

Deze liefdestaal wordt ook soms ‘attent zijn’ genoemd. Je spreekt deze taal wanneer je bijvoorbeeld het favoriete pakje chips van je partner uit de winkel meebrengt. Gewoon omdat je weet dat je de ander hier een plezier mee zou kunnen doen. Je denkt aan je partner wanneer die niet in de buurt is en houdt ook nog eens rekening met wat hij/zij/hen fijn zou vinden.

Je kan er hard aan tillen wanneer een belangrijk persoon in jouw leven je verjaardag vergeet of je een onpersoonlijk cadeau heeft gekocht.

 

4. Hulpvaardigheid

Vaak uit deze liefdestaal zich in het wegnemen van lasten van de andere. Dit komt vaak in de vorm van het overnemen van huishoudelijke taken zoals het legen van de vaatwasser zonder dat dit gevraagd werd, koken, wassen, … Wanneer de taken niet worden gedaan door je partner of wanneer er afspraken niet worden nagekomen, kan je dit heel persoonlijk opvatten.

 

5. Lichamelijke aanraking

Knuffelen, kussen, dicht bij elkaar zitten, seks, een kneepje de arm van de andere of een schouderklopje zijn voorbeelden van deze liefdestaal. Wanneer je deze liefdestaal spreekt kan het voor jou als een afwijzing voelen wanneer je partner zich wat meer afzijdig houdt.

 

Misschien herken je je in één of meerdere van deze liefdestalen. Of misschien wel in alle vijf. Weet je wat de liefdestaal van je partner is?

Het belangrijkste is dat je je bewust wordt welke taal jij zelf spreekt én welke taal belangrijk is voor je partner. Met die kennis kun je je echt proberen te verplaatsen in een ander en aanvoelen wat jullie van elkaar nodig hebben om het liefdesvuur brandend te houden. 

Probeer elke dag één keer de taal van de andere te spreken. Zo vier je de liefde elke dag een beetje.





«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.