Verbinding tijdens de feestdagen

Gepubliceerd op 19 december 2022 om 11:08

Iedereen beleeft de feestdagen anders. Sommigen ervaren stress door alle sociale verplichtingen, de pakjeszoektocht, vele prikkels, organisatorische uitdagingen, … Anderen ervaren dit als een warme periode waar ze gezellig met hun dierbaren tijd kunnen doorbrengen. Nog een andere groep ervaart eenzaamheid, om verschillende redenen: een kleinere familie, gemis van een overledene, een discussie die hen weghoudt bij geliefden, … Er zijn ook voldoende mensen die niet echt getriggerd worden door de feestdagen.  Het zijn voor hen dagen net als alle andere dagen in het jaar. Waarschijnlijk vergeet ik nog andere groepen, maar in bovenstaande groepen herkennen we vaak wel al een aantal mensen die we persoonlijk kennen.

 

De belevenis is heel persoonlijk en hangt samen met de associaties die het bij jou oproept. Enkel het woord “winter” zal bij de ene een beeld oproepen van donkere dagen, kou, vermoeidheid, gladde wegen, terwijl iemand anders direct denkt aan kaarsjes, dekentjes, fondue, cadeautjes, lichtjes & gezelligheid.

Doorheen de rest van het jaar zijn we met z'n allen wat verdeeld over onze eigen leefwerelden: hobby’s, interesses, werk, gezin, … De verbondenheid die we aangaan in die momenten kunnen we beter spreiden en kiezen. We kiezen grotendeels zelf voor wie we tijd maken en aan wie we onze persoonlijkere dingen vertellen. Verbinding is een heel krachtig iets en tegelijk vraagt het een open en kostbare kwetsbaarheid. Tijdens de feestdagen lijkt dit allemaal samen te vallen. Een soort groepswaarde alsof heel de wereld op dat moment maar met één ding bezig is feest vieren en familie bezoeken. Je kan er niet om heen: overal versiering, winkels gesloten, je vrienden hebben iets gepland met de familie en ga zo maar door.

 

Verbinding of eenzaamheid heeft ook niets te maken met het aantal mensen waarmee jij de feestdagen doorbrengt. Iemand kan perfect eenzaam zijn in een ruimte vol mensen, omdat die persoon zich niet emotioneel verbonden voelt met de mensen rond zich. Anderzijds kan een persoon die alleen of enkel met een partner samen is die avond een heel vredig moment vol voldoening beleven. 

 

Verbinding kent zóveel vormen. Naast het klassieke beeld van Kerstfeest met familie kan het ook een welgemeend ‘vrolijk Kerstfeest’ zijn tegen je buren. Een kerstkaart van een neef die je al jaren niet zag door corona. Een vrolijke kassabediende met kerstmuts die je oprecht een fijne avond wenst. Probeer er eens op te letten of jij dergelijke zaken tegenkomt in je dag. En nog meer: of je zo’n uitgestoken hand ook opmerkt en aanneemt. 

 

Verbinding is vooral lief zijn tegen jezelf. Je hoeft geen zeven gangen menu voor te leggen aan je familie of een kerstboom aan te kleden die rechtstreeks uit een boekje lijkt te komen. Het zijn ervaringen die we onthouden en meedragen, niet de materiële omkaderingen. Heb jij zin in een avondje rust en een goed boek in je bad? Geniet ervan en neem er gerust een glaasje en een hapje bij als je daar zin in hebt! We moeten al zoveel in ons dagelijks leven en tegelijk leggen we onszelf vaak nog allerlei extra verwachtingen op. 

 

Je hoeft helemaal niets. Voel bij jezelf wat jij zou kunnen gebruiken tijdens deze feestdagen en hou ook rekening met jezelf. Ikigai Praktijk wenst jou veel genietmomentjes tijdens deze feestdagen hoe klein of groot deze ook moge zijn. Wees samen met ons dankbaar voor de dingen die ons pad reeds kruisten en misschien op ons liggen te wachten. We ontmoeten jullie graag in 2023  in de Praktijk in Evergem om samen met jullie op zoek te gaan naar jullie belevingen.

 

Charlotte Plancke - Psychotherapeute

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.